Les dietes veterinàries en la insuficiència renal

2021-02-11

En la majoria dels casos la insuficiència renal crònica és una malaltia de progressió lenta i insidiosa, tot i que en determinats casos els símptomes podrien aparèixer sobtadament. Els símptomes més comuns que trobem en gats afectats són:

- Falta de gana

- Pèrdua de pes

- Deshidratació

- Depressió.

Solen tenir molta set i produir molta més orina (a causa de la incapacitat de concentrar-la). Altres símptomes poden ser: pelatge espatllat, vòmits, halitosi, úlceres a la boca i debilitat. A mesura que la insuficiència renal va progressant (independentment del tractament) aquests símptomes tendeixen a empitjorar amb el temps. La dieta és important en els pacients amb insuficiència renal crònica, amb tres factors destacats:

Ingesta d'aigua

Els gats amb insuficiència renal es poden deshidratar amb més facilitat (a causa de que els ronyons tenen menys capacitat per conservar l'aigua mitjançant la concentració de l'orina). Mantenir una ingesta d'aigua adequada és molt important, i, pel fet que els gats obtenen la majoria de la seva aigua a través del menjar, en aquests pacients la seva alimentació ha d'incloure, sempre que sigui possible, menjar humit enllaunada (o en bosses) en comptes de menjar sec (pinso).

A més, es pot estimular la ingesta d'aigua mitjançant l'ús de fonts d'aigua corrent. Molts gats se senten estimulats pel moviment de l'aigua, assegurant a més la neteja de la mateixa.

Contingut proteic

Una dieta ideal per a un gat amb insuficiència renal ha de contenir baixa concentració de proteïna (la majoria de les toxines s'acumulen en la sang en una insuficiència renal com a resultat de la descomposició de les proteïnes), però de molta alta qualitat, i els aliments baixos en proteïnes ajuden a disminuir les toxines. De totes maneres, la reducció de proteïna en la dieta s'ha de fer amb precaució. Un consum molt baix de proteïnes pot produir pèrdua de pes que serà perjudicial per a l'estat general de salut. Per aquesta raó, és preferible utilitzar dietes comercials específiques que "dietes casolanes".

Baix contingut en fòsfor

Una dieta amb baix contingut en fòsfor en els gats amb insuficiència renal sembla resultar molt beneficiosa per protegir els ronyons de patir més danys. Les dietes comercials preparades per fallada renal tenen baixa concentració de proteïnes i de fòsfor. Si un gat no s'alimenta amb aquestes dietes baixes en fòsfor (baixes en proteïna), o si la concentració de fòsfor en sang és elevada, tot i aquesta dieta, es poden afegir a la dieta "quelants del fòsfor" (per exemple: hidròxid d'alumini o acetat de calci) per reduir la quantitat de fòsfor que s'absorbeix. Això només s'ha de fer aconsellats per un veterinari.

Altres millores en les dietes

Les dietes comercials per a gats amb insuficiència renal tenen altres modificacions, com pot ser l'addició de més fibra i alguns àcids grassos poliinsaturats, que ofereixen beneficis addicionals en el tractament de la insuficiència renal.

Posa't en contacte amb la nostra clínica veterinària de Rubí Les Torres i t'assessorarem.