Per què és aconsellable esterilitzar les mascotes?

2020-09-08

Una de les preguntes més freqüents a les consultes del nostre centre veterinari de Rubí, és si és aconsellable esterilitzar la nostra mascota. En aquest post us expliquem les recomanacions dels nostres veterinaris especialistes.

Esterilització en femelles

Aconsellem esterilitzar totes gosses, gates o conilles que no es vulgui fer criar, ja que d'aquesta manera reduïm considerablement el risc de patir problemes de l'aparell reproductor, com piometra, endometritis, càncer d'úter, quists o problemes de les glàndules mamàries com pseudogestacions o tumors de mama.

Esterilització en mascles

En gossos, gats i conills mascles aconsellem també la castració o esterilització. Així, d'una banda, evitem greus problemes hormonals relacionats amb les hormones sexuals, com la hiperplàsia prostàtica benigna, els tumors de pròstata o l'orquitis. D'altra banda, evitem importants alteracions de la conducta com agressivitat intersexual, marcatge urinari o escapismes.

Procediment

Hi ha diferents tècniques d'esterilització, però a la nostra clínica veterinària de Rubí sempre recomanem l'esterilització quirúrgica. Aquest tractament presenta molts menys efectes secundaris que l'esterilització química, però és irreversible.

Recomanem dur a terme la intervenció el més aviat possible, ja que està científicament demostrat que quan més aviat s'esterilitza -ja sigui femella o mascle-, menys risc hi ha de patir malalties relacionades amb les hormones sexuals i es redueix la probabilitat d'adquirir conductes negatives provocades per desajustaments hormonals. El més aconsellable és esterilitzar entre els 8 o 9 mesos i els 2 anys.

Efectes secundaris

L'únic problema que pot sorgir arran de l'esterilització és l'augment de pes, ja que la castració pot provocar un canvi al metabolisme de l'animal. També és cert, que quan abans s'intervingui, menys risc hi ha que la mascota tingui sobrepès. De tota manera, actualment el sobrepès no és un problema sense solució. Els veterinaris tenim moltes solucions per a evitar que les nostres mascotes engreixin i, si ja ho han fet, que perdin pes.

Donat el benefici de l'esterilització per al benestar de les mascotes, a Centre Veterinari Les Torres de Rubí us ajudem amb el servei i campanya d'esterilització de mascotes per realitzar la intervenció de forma segura i amb més facilitats.

Posa't en contacte amb nosaltres i us informarem. Pots trobar més informació en el següent enllaç.